Често задавани въпроси (FAQ)

Трябва ли да се регистрирам, за да направя поръчка ?

Не, не е задължително да се регистрирате. Може да закупите определен продукт и без регистрация, като само трябва да го добавите в кошницата, и след това да изберете опцията "ПРОДЪЛЖИ БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ"

Ако решите да се регистрирате, регистрацията е еднократна и след нея, Вие пазарувате по-удобно, следите статуса на направените поръчки и получавате информация за най-актуалните ни предложения и промоции.

Какви са начините, по които мога да направя поръчка ?

Може да направите поръчка само чрез нашият онлайн магазин, като регистриран потребител или без регистрация.

Коя куриерска фирма използвате за доставка ?

За доставки използваме куриерски компании Спиди и Еконт и доставяме както до офис на куриера, така и до адреса Ви (избира се при поръчка).

Какви са сроковете за доставка ?

Сроковете за доставка зависят, дали продукта е наличен в наш склад или във външен склад. Принципно срока за доставка е от 1 до 5 работни дни, след предаване на продукта към куриера.

Какво е необходимо за да се приеме стока за гаранционен сервиз ?

За да се приеме стока за гаранционен сервиз, е необходимо клиента да предостави оригинална гаранционна карта и касова бележка или копие от фактура.

При липса на някой от тези документи, сервиза отказва да приеме стоката като гаранционна, а може да я приеме като негаранционна.

Има ли конфиденциалност на информацията при регистрация ?

Всички данни при регистрация в онлайн магазина са защитени от ЗЗЛД и се разглеждат при строга конфиденциалност. Информацията се използва само и единствено с цел безпроблемно и качествено обслужване.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас